perjantai 12. lokakuuta 2012

Tarvitseeko mikrobeista huolehtia?

Aika usein päästään luonnonsuojelukysymyksissä siihen, että miksei luontoväki meuhkaa bakteerien ja ameebojen puolesta, ihan yhtäläinen oikeus niilläkin on elää. Että miettikääs mikä suuri vääryys joku penisilliini on, onko ekologiaa, mitä!

Toki noin sanovat sanovat noin leikillään ja vittuillakseen, mutta koska olen aikuinen, enkä leiki enkä varsinkaan vittuile, sanon että ryystä sitä penisilliiniä vaan. Ei hätää.

Mikrobit on söpöjä! (c) GIANTmicrobes

Mikrobien, etenkin bakteerien ja aivan etenkin virusten evoluutio on hyvin nopeaa. Bakteerien sukupolvi voi olla vain kymmeniä minuutteja, siinä missä kasveilla ja eläimillä puhutaan yleensä vähintään vuodesta, monasti useammasta. Lisäksi bakteerit lisääntyvät suvuttomasti, eli uusi mutaatio siirtyy välittömästi kaikkiin "jälkeläisiinkin". Bakteerit siis uudistuvat hirvittävän nopeasti ja sopeutuvat ihan mihin tahansa oloihin. Ei kestä kauaa, kun ihmiskunta on suurten ongelmien edessä, kun evoluution edetessä bakteerit ryhtyvät hajottamaan eristemuoveja. Nailonia ja PVC:tä ne syövät jo.

Lisäksi mikrobeja on ja tulee aina olemaan ihan käsittämättömän paljon. Bakteerien biomassa on suurempi kuin muun eliöstön. Sinunkin painostasi puolitoista kiloa on bakteereja.

Kun yhdistämme nämä kaksi asiaa, bakteerien järisyttävän suuren yksilömäärän ja hillittömän nopean evoluution, tajuamme, että emme me voi tuhota ekologisessa mielessä relevanttia bakteeriryhmää mitenkään. Jos leikitään, että onnistuisimme myrkyttämään jokikisen puuta lahottavan bakteerin (emme onnistuisi), niin ei kestäisi kauaa kun uusi sukupolvi puun lahottajia olisi jo syntynyt.

Puhuin nyt bakteereista, koska ne ovat ehkä räikein esimerkki, mutta sama pätee hyvin pitkälti muihinkin mikrobeihin, kuten alkueläimiin ja jossain määrin mikroskooppisiin eläimiinkin. Ja jos ei tiedä mitä eroa on bakteereilla, alkueläimillä ja eläimillä, niin KVW.

Luonnon suojelussahan ei ole kyse siitä, että haluamme säästää kaikki söpöt ja pörröiset eläimet. Tai siis siitä siinä ei saisi olla kyse*. Luonnon suojelussa on kyse siitä, että pyritään turvaamaan luonnon toimintakyky niin, että se pystyy tarjoamaan ihmisillekin elinkelpoisen planeetan. Mikrobien evoluutio on niin nopeaa, että niiden roolia toimintakykyisessä luonnossa ei ihminen saa heikennettyä. Toisin on isompien eliöiden kanssa, joiden sukupolvet ovat huomattavasti pidempiä, yksilömäärät huomattavasti pienempiä ja täten evoluutio huomattavasti hitaampaa. Siksi kannattaa suunnata energia niiden suojelemiseen.

*Miettinyt joskus, jos saa näin provosoivasti sanoa, että pitäisi käydä tappamassa pandat ja liito-oravat sukupuuttoon, niin vapautuisi aika paljon resursseja oikeaan luonnonsuojeluun.

1 kommentti:

  1. Sukupuuttoon kuolleiden lajien joukko on erittäin kunniakas, sillä siihen kuuluu yli 99 prosenttia kaikista maapalloa aikoinaan kansoittaneista lajeista.

    VastaaPoista