torstai 26. huhtikuuta 2012

Hyvä, Hkr!

Kerrankin tuli hyvä mieli, kun luin kaupungin suunnitelmista. Vallilanlaakson puistoon, siihen Mäkelänkadun vierelle meinataan kaivaa luonnonmukaisia viivytysaltaita Kumpulanpuron tulvia helpottamaan.

Suunnitelma näyttää tältä:



Eli siis ihan helvetin hyvältä! Alueelle kaivetaan pikku lampi ja viivytyslätäkkö, johon tulee kasvamaan kosteikkokasveja. Onko vähän paljon hienomman näkönen kuin nykyinen, multaa ja kuoppia täynnä oleva, tyhjä nurmikko. Parhaimmassa tapauksessa noi altaat tulevat olemaan täynnä kaikkia siistejä vesilintuja ja kosteikkohyönteisiä. Ekologi approves!

Ainoa tapa, millä toi voidaan sössiä on, että tuonne yritetään tunkea jotain mukahienoja puutarhalajeja, mutta siihen ei toi tiedote ainakaan viitannut. Olen toiveikas.

Tää on nyt just sitä, mitä olen peräänkuuluttanut: luonnonprosessien sitomista osaksi kaupungin infraa. Ei tarvi vetää kalliita viemäreitä olemassaolevien talojen alle, kun voi tehdä nätin kosteikon. Aiemmin olisin ollut suostuvainen koko ton alueen (siis noiden altaiden kohdalla, huom.) gryndaamiseen asunnoiksi, mutta enää en oo niin varma. Niin innostunut olen.

10 kommenttia:

  1. Katselin itsekin tuota suunnitelmaa, että on tosiaan ekologia otettu nyt todesta.

    Kentän turhuudesta sen sijaan olen vähän eri mieltä. Se on oikein hyvä paikka pelata fudista, ultimatea tai mitä vaan ja on sääli jos koko kenttä poistetaan.

    Toisella puolella mäkelänkatua on tietty kenttää vaikka kuinka, mutta pari vuotta sitten ne kaikki aidattiin ja rajattiin vain vuoroja varaavien urheiluseurojen ym. käyttöön. Tuon Isoniityn kentän kaltaisia avoimia pelikenttiä ei ole enää mitenkään liikaa jäljellä.

    Olisikohan mahdollista jättää kentän pohjoisreuna kentäksi ja käyttää eteläosa kosteikoksi, mitä luulet?

    VastaaPoista
  2. Mä kommentoisin tuosta vielä sitä, että ei kannata ajatella, että tuollainen ja rakentaminen on keskenään mahdottomia yhdistää - tai jos on, niin sit pitää arvioida rakentamisen ja tuollaisen suunnitelman välisiä hyötyjä. Jos kadun varren ympäristöä jossain vaiheessa rakennetaan, niin tuon voi hyvin ottaa osaksi ympäristöä vähän samaan tapaan kuin Leppäviidassa (Leppävaarassa): http://vesirajassa.blogspot.com/2011/10/keskustakirjasto.html

    Eli jos rakennetaan, pistetään ne altaat ja kaislikot osaksi rakennettua ympäristöä.

    VastaaPoista
  3. Kyllä tohon talorivi kadun varteen mahtuu jos tahdotaan, Mäkelänkatuakin voi muuten kaventaa jommalta kummalta tai kummaltakin puolelta. Minulla on sen sijaan muutamia, luultavasti tyhmiä, kysymyksiä:

    Onko tää hulevesiallas jotenkin bioeisaakoskea, vai voiko niissä altaissa esimerkiksi kölliä kelluntavälineellä? Kahlata? Luistella talvella?

    Puistossa on valmis putki jolle ei ilmeisesti ole mitään käyttöä, jonka edustalla on jo allas, ja joka laskee turhake meluvihreään Teollisuuskadun varteen. Eli siis vanha junatunneli. Mites se tämän osana?

    VastaaPoista
  4. Otso: Toi kenttä voisi olla loistava paikka fudikselle jne, mutta nyt se on täynnä multaa ja likaisia lätäköitä. Eli se pitäisi kunnostaa (mikä olisi tietty ihan mahdollista). Mut siinä suunnitelmassahan oli tarkotus, että vähän idempänä, sinne huvilan kohdalle tulee "monipuolinen leikki- ja pelinurmi" tjsp. Tilakysymykseen en osaa sanoa mitään, kai tossa pitää laskea myös tarvittava tila niille vesimäärille. Ekologisesti toi on tietty monimuotosempi kuin nurmikenttä :)

    Mikko: Noin periaatteessa samaa mieltä. Tosin, jos toi rakennettaisiin vaikka korttelin pihalle, niin kauheasti ei muuta pihaa jäisi. Aika iso toi on. Ja mä uskaltaisin väittää, että lammikko on parempi kuin puro. Tietty sellanen purokin olisi parannus nykytilanteeseen. Talorivi nyt ainakin mahtuisi, niinkuin Teemu kirjottikin. Kortteli olis tietty parempi.

    Eli saahan ne nyt varmaan sovitettua, vähän kuitenkin pitää olla raffi :)

    Teemu: Tuskinpa. En usko, että tonne kauheasti lintuja asettuu pesimään, mut jos asettuu niin niitä pesiä pitäisi tietty varoa. Enkä usko että tonne mitään ääriharvinaisia kasvejakaan tulee. Sen sijaan en tiiä, kuinka mieluisa vesileikkipaikka tosta tulee, se Kumpulan oja ja nykynen lammikkokin on aika ruskeita ja paskasta vaahtoa täynnä.

    En nyt oikein tiedä mitä putkea tarkotat, mutta ongelmahan on nyt ne Kumpulan (siirtolapuutarhan) tulvat. Noita hulevesialtaita ei kannattane viedä hirveän kauas.

    VastaaPoista
  5. Käy siellä Leppäviidassa katsomassa paikan päällä. Vie se vesiaihe sielläkin aika ison osan siitä pihasta ja asukkaat rakastaa sitä. Ja siellä vielä tehtiin pari kämmiä, joiden takia esim. paikallinen taimenkanta (tjsp) kuoli joten parantamisen varaakin jää vielä ihan runsaasti.

    VastaaPoista
  6. Oon mä siellä joskus käynyt pyöräilemässä, tosin on siitäkin jo aikaa. Pitäis kyllä käydä. GoogleMapsista nyt kattelin, niin kaipa se Vallila ois mahdollista noinkin tehdä. Vähintään toi on "ihan hyvä", uskoisin.

    Jos ton Vallilan tekis vaikka sillee et puolikortteli sulkis ton lammikon sisäänsä. Vois toimia. Talorivihän tohon mahtuu kyllä jo nyt.

    VastaaPoista
  7. Se puolikortteli joo mahtuisi, ja olisi toi lampikin nyt kivempi jos siinä olisi melueste kadulle päin. Tarkoitin sillä putkella vanhaa ratatunnelia, suuaukko näkyy tuossa kartassa ja toinen pää on Teollisuuskadun päässä. Jotain sille voisi keksiä, fillarireitti vaikka jossei muuta.

    VastaaPoista
  8. Oonkin miettinyt, mihin se tunneli johtaa. Teollisuuskadulle siis, hyvä tietää. Pyörätie siihen kyl sopis joo kuin peukku sieraimeen.

    Mun ekofasismidiktatuurissa siinä tunnelissa vois itse asiassa virrata ihan kunnon joki, johon pumpattais puhdasta vettä. Saattais muodostua aika otolliseksi lepakkopaikaksi. Mutta vielä kaatunee rahapulaan..

    VastaaPoista
  9. Kävelin muuten sen tunnelin läpi tänään. Olikin aika pitkä ja saatanan pelottava. Mutta pyörätienä olis kyllä kätevä. Jos se siis valaistaan.

    VastaaPoista
  10. Tuo nurmikenttä on tosiaan kesäisin ahkerassa pelikäytössä. Yleensä siellä on iltaisin neljäkin eri porukkaa yhtäaikaa pelaamassa fudista ja ultimatea.

    Sillä epätasaisella nurmellakin oli ihan hyvä pelata tähän kesään asti. Oli kuitenkin suhteellisen tasainen, ennen kuin se talvella myllättiin.

    Mutta hyvä, jos sinne huvilan tietämille on tulossa laajahko kenttä fudiksen ja ultimaten pelaamiseen.

    VastaaPoista