keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Lisää liikennevihreää!


Sitä vihreää pitäisi saada lisää. Mutta toisaalta pitäisi saada kaupunkiakin. Ratkaisu: vallataan kiveltä tilaa siellä, missä sillä ei oikeasti tee yhtään mitään. Liikenteeltä! Tai oikeastaan liikenteen sivutuotteilta: liikenteenjakajilta, liikenneympyröiltä ja tienvierustoilta.


Kuvassa on suht tyypillinen liikennejärjestely. Yhden vihertävän sektorin arkkitehti on kuitenkin liikenneympyrään suuressa viisaudessaan piirtänyt, mutta miksi homma on jätetty siihen? Miksi noin paljon kiveä? Kaikki tuo harmaalla kivellä, mikälie gneissillä päällystetty olisi rakennusvaiheessa voitu aivan hyvin peittää mullalla ja jättää sikseen. Kyllä sen olisivat äkkiä kasvit kolonisoineet.


Kuinka monta tuhatta tiiltä tonnekin on ollut pakko tunkea? Ja kuinka paljon on maksanut? Ja miksi? Tuo on pelkästään läpiajopaikka, jossa kiihdytetään Hakamäentielle mennessä. Paikan visuaaliseen ilmeeseen ei siis tarvitse panostaa yhtään. Miksi niin on sitten tehty, kalliilla? Etenkin, kun jälki on noin ankeaa. Sammalta ja heinikkoa tunkemaan tuommoiset.

Ja sitten ne nurmiradat. Sanokaa tasan yksi syy, miksi Keski-Euroopassa ratikkarata voi näyttää tältä, mutta Helsingissä ei.

Viherpinta olisi oikeasti hyvä juttu:
  • Halvempaa rakentaa ja huoltaa kuin kivetyt pinnat.
  • Sitoo hulevesiä.
  • Sitoo saasteita, pölyä ja hiukkasia. En tiedä, kuinka tehokkaasti, mutta onhan jokainen ruohonvarteen sitoutunut pienhiukkanen pois ihmisten keuhkoista.
  • Näyttää kivalta.

Lisäksi niillä voisi olla myös ekologista potentiaalia. Paitsi kasvualusta kasveille, liikennevihreä voisi toimia myös käytävänä tai askelkivenä erilaisille hyönteisille*. Näin keskusta-aluekin olisi taas askeleen lähempänä luonnonmukaisia ekologisia prosesseja. Erityisen hyvä olisi, mikäli viherpintoja ei heti täytettäisi jollain puutarhanurmikolla, vaan annettaisi omien rikka- ym. kasviemme levittyä sinne ihan itsekseen.

* Tiedän, että ainakin jotain kuoppapyydyskokeita on liikenneympyröissä tehty. Sitä en tiedä, mitä sieltä on löytynyt.

On toki liikenneympyröihin useinkin panostettu, niistä voi tehdä vaikkapa tällaisia:


Kyllä tuo varmasti houkuttaa pölyttäjiä, mutta miksi tehdä noin vaikeasti? Turhaa sniiduilua tommoinen, kauhea vaiva hoitaa. Kyllä kauniina kesäpäivänä keltainen voikukkamerikin näyttäisi kauniilta. Liikennevihreään sopisi hallitun hoitamattomuuden periaate: kerran pari kesässä ajaa matalaksi ja loppuajaksi unohtaa oman onnensa nojaan. Ei maksa paljoa.

En keksi yhtäkään hyvää syytä olla muuttamatta kivettyä liikennepintaa vihreäksi. Yhden syyn keksin, mutta se ei ole hyvä: sellaista rehottavaa nurmea ei pidetä kauniina. Siksi pitää joko kivetä kerralla tukkoon tai laatia hirveetä hoitoa vaativia taideteoksia. Kauneusihanteet kyllä muuttuvat (tutkitusti!) tai voidaan jättää taka-alalle; viherpintojen edut kun ovat aika verrattomat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti