keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Kulodynamiikkaa Keskuspuistossa!

Keskuspuistossa, Pakilan seudulla on ollut metsäpalo, kertoo Hesari. Hieno homma! Tai siis tulipalot kaupungissa ovat tietenkin huono juttu, enkä toivo niitä yhtään lisää. Ja tottakai on erittäin hyvä, että tämäkin metsäpalo saatiin sammutettua heti alkuunsa. En ajattele muuta, en ole tyhmä hihhuli.

Mutta. Metsäpalot ovat hyvin oleellinen osa luonnontilaisen metsän dynamiikkaa, palothan ovat metsän uudistumistapa. Ja metsäpaloja on nykään biologien mielestä kovin vähän, kun heti on joku sammutushelikopteri paikalla. (Mikä siis on tottakai välttämättömyys, jos ihmishenget tai -omaisuus on uhattuna, mutta luonnon näkökulmasta sääli.) Eriaikaiset ja -kokoiset metsäpalot ja muut häiriöt luovat maisemasta monipuolisen ja vaihtelevan elinympäristöjen mosaiikin, joka tarjoaa jatkuvuutta erilaisille eliöyhteisöille. Nyt, kun tämä kehitys on paljolti pysähtynyt, iloitsee luontoväki jokaisesta pienemmästäkin kulosta ja muusta häiriöstä. Ja mikäs sen mielenkiintoisempaa, että nyt sitten Keskuspuistossakin on tällainen kuloaukea.
Etenkin palon vioittama puunrunko houkuttaa (=on välttämätön) monia öttiäisiä. Kuva: luontoon.fi
Suomen punaisen kirjan mukaan kulojen vähäisyys on liki 90 eliölajin uhanalaisuuden syynä. Näistä lajeista en usko Keskuspuistoon saapuvan yhtäkään, tai ehkä jotain ihan yksittäisiä, mutta ei se mitään. On niitä muitakin lajeja kuin uhanalaisia. Sen sijaan tässä kiinnostaa luontainen sukkessio eli lajiston kehittyminen ajan kuluessa, alun heinikosta lopun metsäksi.

Jos sen sukkession nyt sitten annetaan toimia luonnollisesti. Eli nyt EI TEHDÄ ALUEELLE YHTÄÄN MITÄÄN vaan annetaan luonnon "korjata itsensä". Tässä on nyt kaupunkilaisille luontokasvatusta: että luonto ei ole staattinen, vaan se toimii, ja tässä on yksi elävä esimerkki luonnon dynamiikasta. Etenkin kun paloalue sijaitsee kulkureittien läheisyydessä. Tähän nyt joku infotaulu aiheesta. Ei maksa paljoa.

Eikä sitä toisaalta tiedä, jos tuonne Puolen Hehtaarin Kuloon asettuisikin jotain mielenkiintoisia nasuja, nallepuheja ja muita höntiäisiä. Nyt yliopiston kaupunkiekologit huomio, tämähän on ihan biologin unelmatutkimuskohde. Fire Dynamics in Urban Forests, jos nyt ihan Science ei kutsu niin moni muu lehti kylläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti