perjantai 28. maaliskuuta 2014

Nyrkkisääntöjä

Kirjoitanpa tähän nyt selkeyden vuoksi sellaisia karkeita ylestyksiä ja nyrkkisääntöjä, joiden kanssa ei ainakaan mene pieleen. Näkökulma on puhtaan luonnonsuojelullinen ja biodiversiteettiuskovainen. Jotkut linturuovikot jne. ja laajemmat maisemakokonaisuudet ovat vähän moniselitteisempiä ja siten vaikeampia, enkä käsittele niitä.

Mutta näin:
 • Jos se on metsä, oleellista on kuolleiden puiden määrä. Lahopuut ovat ne, joista on pula ja jotka ovat elintärkeitä monille sienille, kääville, hyönteisille, sammalille, joillekin linnuille jne.
  Lahopuu hyvä, siistitty metsä huono.


 • Jos se on keto tai niitty, oleellista on kukkakasvien määrä. Jos se on ruderaatti, oleellista on lisäksi avoimen hiekka- tai soramaan määrä. Niityillä ja kedoilla on rikas kasvilajisto, ja kukat mahdollistavat laajan perhos-, pistiäis- jne. pölyttäjähyönteislajiston. Sekä tietty niitä tukevan linnuston jne. Heinikoitumaan päässyt niitty on kasvistoltaan paljon köyhempi eikä tue vastaavaa eläinlajistoa. Ruderaateilla korostuu myös niiden paahdeaspekti: monille hyönteisille on tärkeää päästä lisääntymään avoimelle hiekalle; ruderaatit ovatkin hyvien kasvikohteiden ohella nimenomaan hyönteispaikkoja.
Kukkaniitty hyvä, tylsä heinikko huono.

 • Jos se on puisto, oleellista on kukkakasvien, pensaiden ja jalopuiden määrä. Kukkakasvit selitin jo yllä. Pusikot ja puut tarjoavat suojaa ja elinpaikkoja pikkulinnuille ja muille eläimille. Kaupungeissa jalopuut korostuvat: ne tukevat esim. joitakin perhosia sekä ihan omaa lahottajalajistoaan. Jalopuut ovat Suomessa leimallisesti etelän ja kaupunkien juttu. Joku Meilahden huvilakeskittymä hakkaa näistä syistä perusruttopuistot aivan mennen tullen.
Vanha kartanonpuisto hyvä, Tapio Wirkkalan puisto huono.

 • Jos se on joki tai puro, oleellista on rantakasvien määrä sekä tulviminen. Rantakasvit tarjoavat suojaa, ruokaa ja elinympäristöjä. Ja niissä on kukkia. Tulviminen taas kuuluu varsin oleellisesti rantaympäristöjen dynamiikkaan.
Siistimätön Vantaanjoki hyvä, betoninen Uutelan kanava huono.

 • Jos se on pelto, oleellista on pientareiden, ojanvarsien yms. rikka- ja kukkakasvien määrä. Koska kukkakasvit sekä suoja ja pesäpaikka eläimille.
Itse pelto tylsä, pellonreunat oleelliset.
 • Jos se on suo, oleellista on se, että se on suo. Koska suot ovat soita, ihan oma juttunsa.

Suo.

5 kommenttia:

 1. Kiitos tästä. Erittäin hyvä tiivistelmä.

  VastaaPoista
 2. Erittäin hyvä ja hauska. Omituista vain että nämä kuvavertailussa esille tuodut asiat ovat itsestään selviä pikkulapsellekin. Kysymys on siinä, miksi niin monet ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta ja valitsevat usein huonon vaihtoehdon. Ja miksi suunnittelijat ja "päättäjät" nimenomaan. Väittäisin että tämä kuuluu länsimaisen ihmisen hallitsemishaluun ja suoritusvimmaan. Kaikki pitää olla hallussa ja viivottimella siistitty. Aatehistoriallisesti vrt. Foucault'n ajatusta panoptikonista ja Adornon valistuksen dialektiikkaa. E. Haapaniemi, Meri-Rastila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hallitsemisen aatehan tässä lienee taustalla, joka on sitten jäänyt vuosisatojen saatossa päälle. Tätä aatetta täytyy vaan sitten päivittää nykypäivään, jossa myös luontoasiat tulee huomioida.

   Ja täytyy kyllä heti samaan hengenvetoon sanoa, että edistystä kyllä on havaittavissa. Arabian rantapuistossa on hienosti kukkaniittyplänttejä, Kuninkaantammen hulevesipuiston suunnitelma on upea, Vallilanlaakso on Vallilanlaakso, metsien kehittämiskeskus on julkaissut lahopuutarhaoppaan jne. Nyt täytyy vaan vähän jouduttaa kehitystä ja varmistaa, ettei se katkea. Sitä vartenhan tällaiset biologitkin näistä nettiin kirjottelee :)

   Kiitos myös noista aatehistorian käsitteistä, täytyy tutustua! Onhan historian ja kulttuurin tuntemus äärimmäisen tärkeää, jotta osaa suhteuttaa asioita nykyaikaan ja tajuta, miten niitä voi muuttaa.

   Poista
 3. Jos perusruttopuistoilla viittaat Ruttopuistoon, niin väittäisin että jos tehtäisiin Ruttopuiston kaltaisia plänttejä tiiviin korttelirakenteen keskelle, eikä tuollaisia Wirkkalan puistoja, niin tiivistäminen saisi uusia kannattajia. Joka taas auttaisi suojelemaan kaupungin ulkopuolella olevia alueita, jotka ovat vielä yhteyksissä muualle. Vaikka Ruttopuisto ei ole luontoparatiisi, niin siellä ihmiset sentään viihtyvät ja puusto antaa suojaa. Jos KSV kopioisi tuon Bulevardin seudun korttelirakenteen uusille alueille, niin aika viihtyisää tiivistä siitä tulisi, toisin kuin siitä mitä nyt tiivistämisenä pitävät. Ei tuo tiivistäminen tule nykymallilla toimimaan siinä kaupungin leviämistä estävässä tarkoituksessa, koska nyt se tuottaa huonoa kaupunkiympäristöä, josta on Bulevardi kaukana.

  Töölönlahdestakin uhkaa tulla hirvittävä karrelle palava nurmilooni, jos Musiikkitalon edessä olevaa tyyliä jatketaan myös Finlandia talon eteen. Jos betoni ja asfaltti revittäisiin pois, mutta jätettäisiin kaikki paikalla nyt oleva puusto ja suunniteltaisiin kulkureitit, ja muu tarvittava niiden ehdoilla ja ympärille, ja laitettaisiin vain multakerros hiekan päälle, niin saataisiin paljon monimuotoisempi ja viihtyisämpi puisto kuin nyt suunniteltu.

  Myös tuo Vantaanjoen kuva saa miettimään, että miksi joen rantoja pitää pitää kulttuurimaiseman takia raivattuna? Harvassa paikkaa joki tuollaiselta näyttää, vaikka peltoviljely olisi jo loppunut. Joki olisi paljon terveempi, jos rannat olisivat tuon näköisiä - puuta menisi jokeen ja eroosio ei vaivaisi yhtä paljon, ja soisi samalla linnustolle ja muille elukoille elintilaa. Eikö ymmärretä, että pelto on lähes asfaltin tasoinen ympäristörikos, jonka pitäisi antaa kasvaa takaisin luonnontilaan ainakin jos viljely on loppunut, eikä aina raivata vain totutun maiseman takia takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä kanssasi, tosin Ruttikseen vähän enemmän puskaa ja kotimaisia niittykasveja niin a vot!

   Peltoviljely ei sinänsä mua haittaa, kunhan pidetään huolta siitä, että ojilla ja reunoilla saavat rehottaa tarpeeksi leveälti koiranputket ja pajupuskat. Koskee aivan eritoten joenvarsia mainitsemistasi syistä.

   Poista