tiistai 22. lokakuuta 2013

Raide-Jokeri Käpylään?

Joel harjoittelee lisää liikenneasioita:

Olen iltojeni ratoksi ja kouludedisteni kauhuksi viettänyt aikaa lueskelemalla yleiskaavatoimiston visioraportteja. Ja sanotaan nyt heti kättelyssä, että upeaa työtä tekevät, muutamaa yksityiskohtaa vaille täydellistä.

Yksi visioissa käsitelty asia on Tuusulanväylän bulevardisointi ja Käpylän asemanseudun kehittäminen. Jokseenkin juuri niin kuin itsekin olen ajatellut, itse asiassa Tuuskin bulevardisointi minusta näyttää sen, miksi näistä bulevardeista on oikein jauhettu: katsokaa, miten Metsälän, Maunulan, Patolan ja Pakilan seudut asettuvat ihan eri asemiin.

Ennen ja jälkeen bulevardisoinnin. Kuva: Ksv/Virpi Malmia
Käpylän asemanseudusta taasen ollaan tekemässä hippasen toisenlaista paikkaa kuin nyt. Aseman päälle tulee Pisaran myötä (joidenkin mielestä myös siitä huolimatta) myös bussiterminaali, johon 60-sarjan bussit jäävät, ja ykkösratikkakin koukkaa.

Eräs visio Käpylän asemasta. Kuva: Ksv/Christina Suomi


Kokisin, että tämä uusi ja tiivis Käpylän ja Maunulan välinen alue ansaitsee kunnon liikenneyhteydet. Mieleeni tulikin, että voisiko Raide-Jokeri käydä Käpylän asemalla? Tehtäisiin siitä kunnon hubi, toisaalta Tuusulanbulevardin asukkaat pääsisivät kätevämmin kyytiin poikittaisliikenteeseen. Käpylän asemalta Jokeri voisi mennä Oulunkylään joko Mäkitorpantietä tai sitten radanvartta Oulunkyläntielle. Jokerin varren voisi sillä pätkällä sitten täydennysrakentaa tiivismatalasti.

Siis jotakuinkin näin:Käskynhaltijantie toki jää Jokerin katveeseen, mutta sitä pitkin on juuri laitettu kulkemaan poikittaisliikenteen busseja. Lisäksi minusta ykkösen pitäisi jatkaa Tuusulanbulevardia Käskynhaltijantielle tai Patolan metsän reunaan, jonne voisi muutenkin sovitella rakentamista.

Sinällään mun suunnitelmani ei oleellisesti lisää mitään: Mäkelänkadun bussimatkustajat pääsevät vaihtamaan Jokeriin Maunulassa tai Käskynhaltijantiellä ja junankyytiläiset Oulunkylässä. Intuitiivisesti kuitenkin sanoisin, että Jokerin kannattaisi käväistä myös Käpylässä, jossa tulevaisuudessa tapahtuu Kaikki. Lisäksi Taivaskallion pohjoispuolen neitseelliseen kangasmetsään saanee soviteltua modernin pikaratikkaradan kätevämmin kuin Käskynhaltijantielle. Ja, kuten sanottu, olisihan tämä joillekin Tuusulanbulevardin lähistön asukkaille parempi.

2 kommenttia:

  1. Mä sanoisin mieluummin niin, että me tarvitsemme Mäkitorpantie - Metsäläntie -suuntaisen poikittaisen linjan täydentämään joukkoliikenteen ristikkoa, kun tuo alue rakennetaan tiiviisti.

    VastaaPoista