sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Loppu vaihtoehdottomuudelle; hyvä, ksv!

Nyt täytyy taas kehua Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastoa. Vartiosaari ja Kivinokka ovat nyt tapetilla, kun virasto julkisti suunnitelmansa niistä. Kummastakin alueesta on tehty kolme vaihtoehtoista suunnitelmaa viheralueesta tiiviiseen kerrostalovaihtoehtoon. Juuri näin!

Yksi tämänhetkisen kaupunkisuunnitteluun liittyvä ongelma on sen vaihtoehdottomuus. Meillä on yksi suunnitelma, ja sitten tapellaan siitä, hyväksytäänkö se vai ei.  Kulloisetkin kaavat lyödään läpi, koska "tämä on ainoa vaihtoehto" ja ilman sitä ko. alue jää kehittämättä pitkäksi aikaa.

Näinhän ei tietenkään ole, vaan asiat voi aina tehdä toisin. Siksi on ilahduttavaa, että Vartiosaaresta ja Kivinokasta on tehty ihan oikeasti erilaiset vaihtoehdot, mikä mahdollistaa konkreettisen, monipuolisen ja toivottavasti perustelevan keskustelun noiden alueiden tulevaisuudesta. Minun mielipiteeni kummastakin alueesta lienee selvillä, mutta täytyyhän minunkin tunnustaa erilaiset näkemykset ja linjaukset eri ratkaisujen takana.

Tällaista pitäisi tehdä paljon enemmän, vaikka se toki vaatii työvoimaa. Joskus tulevaisuudessahan vaikka yleiskaavastakin saisi olla pari-kolme vaihtoehtoa, joiden pohjalta käydä keskustelua.

2 kommenttia:

 1. Hei Joel!

  Ei kannata mennä tähän lankaan. Myös Meri-Rastilan osayleiskaavasta tehtiin aikoinaan kolme vaihtoehtoa, joissa rantametsään oli sijoitettu asunnot joko 500, 1000 tai 1500 asukkaalle. Moni metsäaktiiveista ajatteli, että kaksi jälkimmäistä oli tehty vain siksi, että asukkaitten olisi helpompi niellä pienin vaihtoehto.

  Sittemmin KSV totesi, ettei mikään kolmesta vaihtoehdosta riitä, vaan osayleiskaavoituksessa lähdetään 2000 asukkaasta.

  Kun katsoo yleiskaavoituksen visiokarttoja, niin huomaa, ettei virastolle ja kaupungin johdolle ylipäätään riitä mikään. Itä-Helsingin vihersormet on käytännössä amputoitu. Yksi on jätetty jäljelle, mutta siitäkin merkittävän osan muodostaa golfkenttä.

  Vartiosaaresta Ramsinniementielle on suunniteltu kulkemaan pikaraitiotieyhteys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet täysin oikeassa, sinisilmäinen ei pidä olla. On ihan totta, että suunnitelmat "saattavat muuttua" matkan varrella.

   Kuitenkin tykkään vaihtoehtoisten suunnitelmien tarjoamisesta ja vaihtoehtojen olemassaolon tunnustamisesta. Mm. siksi on hienoa, mitä olette tehneet Meri-Rastilan kohdalla: näyttäneet, että vaihtoehtoisiakin suunnitelmia on, eikä sen metsän tuhoaminen ole ainoa, mitä voidaan tehdä. Tämä siis nyt näin periaatteellisella tasolla; toki voi olla, että valittiin mikä vaihtoehto tahansa, "tarkemmin" suunniteltuna Kivinokka ja Vartiosaarikin rupeavat muistuttamaan viraston lemppariratkaisua.

   Poista