perjantai 30. marraskuuta 2012

Tuomarinkylän kartano

Kokeilen vaihteeksi olla ajan hermoilla. Painokoneet seisahtuivat, kun apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä ehdotti, että Tuomarinkylän kartanon kupeessa peltoa voitaisiin raivata pientalotonteiksi. Tämä Uusipellon alue olisi mukavasti Jokeri kakkosen reitin varrella ja toisi Pakilaan ja Torpparinmäkeen uutta eloa.

Kuva: HS 24.11.12
Tietysti kamala ehdotus, onhan kyseessä kulttuurihistoriallinen kohde, kartano on 1600-luvulta ja lisäksi ihmisiltä menee lähipellot ja vinttikoirilta juoksuradat.

Mutta mun mielestä idea kuulostaa hyvältä. Tämä olisi nyt pitkästä aikaa yhdyskuntarakenteen eheyttämistä, eikä pelkästään laajentamista, sillä tällä tavoin voitaisiin nivoa Torpparinmäki ja Itä-Pakila yhteen. Tuusulanväylä on tietty este, mutta äkkiäkös pari alikulkua rakentaa. Virkistysalueena mun mielestä oleellista on se Vantaanjoen laakso, eli se peltomaisema kartanon itäpuolella. Ei niinkään tämä Uusipellon alue. Myönnän kyllä etten kauhean paljon aluetta tunne. Olen mä jokivartta muutaman kerran kulkenut, mutta täällä Uusipellolla ihan joskus tosi kauan sitten. Tietty voidaan kysyä, onko järkevää rakentaa savipellolle pientaloalue, mutta milloinkas täällä olisi jotain järkevää tehty.

Vaan eipäs hätiköidä. Katsotaas, ollanko tässä nyt tuhoamassa luontokohteita. Luontotietojärjestelmän mukaan ei. Itse kartanon seutu on hyvin arvokas kasvikohde, luokkaa I, täynnä juuri niitä ketojen ja muiden perinnebiotooppien lajeja, joita haluaisin kaupunkiin paljon. Itse Uusipelto on lintukohde, arvoluokkaa II, maatalousympäristön lajeja. Nämä saavat mielestäni väistyä; peltoa, ojanpientareita ja pusikkoa on heille vierellä pesä- ja levähdyspaikaksi yllin kyllin, eikä juuri tuossa peltolaikussa ole mitään erityistä.

Mutta ihan hölmöä olisi rakentaa pelkästään sille pellolle. Tämä uusi asuinalue jäisi aivan irralliseksi saarekkeeksi muista alueista. Niinpä katseeni kääntyvät Uusipellon etelä- ja länsipuolisiin metsiköihin.

Uusipellon ja Itä-Pakilan välissä on tiheä kuusivaltainen metsikkö, joka jaetaan länsipuoliseen Tuomarinkylän koulun metsään ja itäpuoliseen Lystikukkulan metsään. Molemmat lintukohteita, luokkaa II, runsaasti sekametsien lajeja. Heistäkään en nyt välittäisi, tuo metsälaikku on niin pieni, ettei se ole noiden lajien säilymisen kannalta oleellinen, eivätkä nuo lajit muutenkaan niin kummoisia ole (ainakaan tuon siviiliversion mukaan). Mutta alueella on myös lepakoita: Lystikukkulan metsä ja Tuomarinkylän kartano muodostavat tärkeän lepakkokokonaisuuden, arvoluokkaa II. Heistä minä välittäisin. Lepakot ovat kuitenkin direktiivilajeja, olkoonkin että todnäk pitkälti flagship-lajeja, mutta myös varsin oleellinen osa kulttuuribiotooppien lajiyhteisöjä.

Sitten se Uusipellon ja Tuusulanväylän välinen skutta. Luontotietojärjestelmän mukaan se ei ole mikään merkittävä luontokohde. Ainakin ilmakuvien perusteella se on aika vaihtelevanikäistä sekametsää, paikoin tiheääkin. Varmasti siellä pesii vaikka mitä lintuja, mutta väitän, etteivät eri-ikäiset sekametsälaikut pellonreunalla ole edes Uudellamaalla millään tavalla uhattu elinympäristö. Lisäksi laikku on pieni, eli en oikein osaa nähdä sillä arvoa. Siliäksi vaan.

Näkyy vähän huonosti, mutta vihreä tarkoittaa kasvillisuuskohdetta, vaaleansininen lintukohdetta ja musta lepakkokohdetta.
Eli mitä tehdään? Gryndataan vaan se Uusipelto melkein Kartanomuseontielle asti (se tie pellon keskellä kartanolta etelään päin). Samoin gryndataan se Tuusulanväylän viereinen metsikkö, sekä Tuomarinkylän koulun metsä. Lystikukkulan metsä jääköön asukkaiden virkistysmetsäksi sekä metsäisten pikkulintujen ja lepakoiden elinpaikaksi. Se tietty vaatii sitä, että pohjakerros saa pysyä pusikkoisena, eikä uusia lenkkipolkuja saisi kauheasti raivata.


Näytä Tuomarinkylän pellot suuremmalla kartalla

Ja sitten tehdään sellaisia taloja, jotka sopivat maisemaan! Etenkin sinne Kartanomuseontien reunaan. Olisiko se niiin kamalaa tehdä ihan sellaisen perus wanhanajan puutaloalueen näköisiä taloja? Tiedättehän, punamultaa tai lämmintä keltaista, valkoiset ikkunanpuitteet, tasasuuruiset ikkunat, harjakatto.. Edes tämän kerran?

Ai se Tuusulanväylän melu? No, Vanha Tuusulantie siihen vierelle kiinni ja Jokerille kaistat, kyllähän tuolle nyt jonkin verran suoja-aluetta tulee. Lisäksi Tuusulanväylän nopeusrajoituksen voinee pudottaa kahdeksaankymppiin niin melu pienenee jo aika paljon. Sehän bulevardisoidaan kehälle joka tapauksessa, joten mikään super-highway se ei tule enää olemaan. Luonnollisesti Tuusulanväylän varteen tarvitaan myös meluaidat. Ehdottaisin teemaan sopivasti samanlaista erittäin hienoa tukkiaitaa, jollainen on tien toisella puolella (korkeampaa ja järeämpää toki), tai sitten vaikka vanhojen kartanoiden kiviaitojen näköistä muuria.

Lisäksi se kartanolta lähtevä puukujanne pitää saada Vantaanjoelle asti! Se houkuttelisi lepakoita joenvarrelta, lepakothan tarvitsevat kiintopisteitä suunnistaessaan kaikuluotauksen avulla, eivätkä mielellään ylitä liian aukeita alueita. Ja pitäähän kartanolla nyt pellon poikki menevä puukuja olla!

6 kommenttia:

  1. Hyvä Joel! Perusteltu ja kannatettava esitys. Kannustan.
    Seppo

    VastaaPoista
  2. Mulla ei ole mitään ton rakentamista vastaan. Ongelma vain on perusteluitten ja toteutuksen ristiriidasta. Perustelu on, että alueen joukkoliikenneyhteyksiä parannetaa, mutta toteutus on erillispientaloalue 0,3 aluetehokkuudella. Ei tämä nyt oikein natsaa. Miksei vain rehellisest rakenneta autolähiötä tai sitten hieman korkeammalla aluetehokkuudella townhouseja?

    Tosta Vanhasta Tuusulantiesta olen eri mieltä, se nimenomaan pitäisi säilyttää alueen keskellä jotta se jokeri palvelisi mahdollisimman hyvin. Toki tämä olisi mahdollista myös bussikatuna mutta olisi ehkä vähän turhaa päällekkäisyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ensimmäiseksi onnittelut, tuo oli 100. kommentti mun blogilla! Palkkioksi ruusu, ole hyvä.

      Mut joo, tottakai tosta pitää tehä sellanen tiivis townhouse-alue. Käsittelin lähinnä sitä paikkaa. Olkoonkin, että just sinne pellon ja kartanon reunoille mun mielestä erillistalot, koska kartanomaisema.

      Pointti tossa Vanhassa Tuusulantiessä. Tehään Tuusulanväylän meluaidasta sit vähän korkeampi ja talot vastaavasti lähemmäs Tuusulanväylää. Ehkä joku puurivi takapihojen ja meluaidan väliin? Taloihin kunnon äänieristys luonnollisesti myös.

      Poista
  3. Isketään samalla Tuusulanväylän päälle betonikansi ja kerrostalot riviin; melualue katoaa ja saadaan myös monta sataa(?) pientaloasujaa lisää. Vain itäisen ajoradan päälle rakentamalla ei varjot yllä nykyisiin Torpparinmäen taloihin(?) Alle tulee vielä 2090-luvulla lentokenttämetro :) Näille riittää "kapeat" bussi/huoltoajorännit maan pinnalla, ei ole sivulle kääntyvää liikennettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Betonikansien ongelma on se, että ne maksaa niin rutosti. Lisäksi tuollaiselle savimaalle sen rakentaminen on vaikeaa (=vielä kalliimpaa). Aika tyyriitä tulee niistä kerros- ja pientaloista, mikäli niillä yritetään kattaa rakennuskustannukset. Vrt. Keilaniemi.

      Lentokenttämetro on kyllä asia, jota en ole ajatellut. Tosin ei mulla ole mitään kummosta syytä ajatella sitä, se on tulossa just ehkä sillon 2090-luvulla, mutta jännähän sekin olis ottaa huomioon.

      Poista