torstai 15. marraskuuta 2012

Mitä hippien pitäisi sitten tehdä?

Joku saattoi saada ympäristöongelmatekstissäni sellaisen vaikutuksen, etten oikein arvostaisi hippejä/romantikkoja. Mutta kun se ei ole niin yksinkertaista.

Mikä minua hipeissä hiertää on se ehdottomuus ja dogmaattisuus. Itse olen joutunut tekemään duunia päästäkseni eroon sellaisesta ajattelutavasta, että ongelmat olisi jotenkin sovitettavissa ennalta määrättyyn ideologiaan. Tai että ongelmat olisi ratkaistavissa jotenkin helposti. Eivät ne ole, muuten ne olisi jo ratkaistu.

Mutta tämä tarkoittaa sitä, että olen kuiva. Tarkastelen ongelmia tylsän rationaalisesti. Tai siis pyrin siihen, en minä mikään tietokone ole. Enkä kyllä itse asiassa haluakaan olla, sehän olisi ihan tosi tylsää. Kyllä tunteet täytyy sallia tässä työssä, ja vaalia innostumista ja intohimoa. Kyllä pieni hippi pitää jokaisen säilyttää sisällään. Mikään ei ole kamalampaa kuin harmaa insinöörirotta.

Eli tässä on hippien vahvuus: he ovat mukana täydellä sydämellä. He herkistyvät, suuttuvat, iloitsevat ja villitsevät muutkin ihmiset protestoimaan tai juhlimaan kanssaan (josseivät synnytä vastareaktiota).

Eli se, mitä hippien tulisi tajuta tehdä, olisi keskittyä muiden vaikuttamiseen: tehdä ympäristöongelmat tunnetuiksi, saada muut ihmiset mukaan taistoon, innostaa ja opettaa muita. Hipit ovat hyviä taiteilijoita, opettajia, illanistuja-filosofeja. Esikuvia, sellaisia ärsyttävän hyviä ihmisiä, jotka elävät hyvää ja onnellista ja muut huomioivaa elämää ja järjestävät hyviä bileitä. Sellaisia hippien pitäisi tajuta olla, eikä esmes yrittää esittää tieteilijöitä. He saavat sitten värvättyä varsinaiset tieteilijät ja insinöörit oikeasti korjaamaan ne ympäristöongelmat.

2 kommenttia:

 1. Oikeastaan aloitin koko tämän tekstin päästäkseni lainaamaan Tuukka Virtaperkoa, mutta en mä sitten saanutkaan sitä ängettyä mihinkään kohtaan. Mutta hän sen naulasi: "Hippimäisyys on siistiä, hipit eivät."

  Hippeys on mitä tavoiteltavin ideologia: onhan se mageeta olla sielultaan vapaa ja hyvä ihminen, mutta jotenkin ne ihmiset on tosi usein aika ärsyttäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tajusin oikeastaan miksi. Hippeys on kunnioitettavaa, jos se ei johda sellaiseen omahyväiseen myhäilyyn. Tai, ennen kaikkea, jos hippi tajuaa olevansa hippi, eikä luule olevansa tieteilijä tai insinööri. Ks. esim. "college-know-it-all hippie".

   Tämä ei sit tietenkään päde jos hippi on oikeasti myös tieteilijä. On näitäkin.

   Poista