keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Viherkattoja perkele!

Olin tossa viime kuussa yliopiston tiedepäivillä kuuntelemassa jorinaa viherkatoista. Ei siellä kauheasti uutta perustavanlaatuista tietoa tullut, mutta kyllä ne viherkatot on vaan niin verraton keksintö! Oikeasti, ei ole mitään syytä, miksei viherkattoja pitäisi tulla roimasti lisää.
Näitä. Ja nyt.
Toki niiden laittaminen maksaa aluksi, ja ne täytyy huomioida kattorakenteissa, mutta ne myös pidentävät katon ikää: eristävät ja suojaavat lämpötilan vaihteluilta. Eikä unohdeta kaupunkitaloutta: viherkatto voi pidättää jopa 80% sille satavista hulevesistä. Lisäksi ne sitovat liikenteen typpi- ja hiukkaspäästöjä, puhdistavat niitä hulevesiä, viilentävät kaupunkien pienilmastoa ja toimivat hiilinieluina (ei paljoa, mutta kuitenkin).

Ja onhan ne nyt herranjestas nättejä! On vähän eri asia katsoa ikkunasta keskustavilinää ja betonikattoa kuin keskustavilinää ja kukkaketoa. Itse olen viettänyt aikaa Kallion katoilla, oli muuten kertaluokkaa siistimpää kuin alhaalla puistossa. Kuinka hienoa, jos sen puiston voisi viedä sinne katolle.

Viherkatoista voi ja kannattaa tehdä sen verran karuja, ettei siellä kasva mitä tahansa. Tällöin niitä ei tarvitse hoitaa juuri koskaan. Aluksi voidaan kokeilla vaikka jotain maksaruohoja, joiden on todettu ainakin ulkomailla pärjäävän täysin oman onnensa nojassa. Ei kastelua, lannoitusta, rikkaruohojen ajamista...

Viherkatoissa olisikin oiva paikka esim. karuille kedoille, jotka vaativat niukkaravinteisen, kuivan ja paahteisen ympäristön. Näin onkin jo tehty, esmes Briteissä (vai Saksassa vai missälie) onkin saatu katolle monimuotoisempia niittyjä kuin ympäristön luonnontilaiset niityt. Yksi brittikatto olikin niin monimuotoinen ja tarjosi kodin niin monelle uhanalaiselle orkidealle, että sitä on vaadittu luonnonsuojelualueeksi! Tottakai sinne muodostuu myös omanlaisensa hyönteis- ja parhaimmillaan lintulajisto. Uhanalaisia päiväperhosia toimiston katolla, siinäpä yritykselle ekomainosta.

Kyllä pölyttäjät tykkää.




(Mähän rupesin heti miettimään jotain metapopulaatiot kaupungeissa -tutkimusta. Eli viherkatot pitäisi nähdä myös tulevaisuuden kaupunkiekologien työllistämispolitiikkana.) 

Ei tämä ole mikään uusi juttu. Onhan vanhojen tupien katot puskeneet heinää ties kuinka kauan. Linnanmäen vesitornissa on ollut vuosikymmenet oikein edustava viherkatto. Eikä se ole nykytaloillekaan vaikeaa: Sveitsin Baseliin nousee joka vuosi 6 hehtaaria uutta viherkattoa. Siis 6 hehtaaria uutta viherkattoa vuodessa! Siellä uusiin tasakattoisiin rakennuksiin on pakko tehdä viherkatto. Ja täällä vingutaan jostain paloturvallisuudesta. Teknisiä ongelmia pelkääville sanonkin: Olkaa huoleti, Saksassakin on ollut jo pitkään kova viherkattobuumi. Ja jos saksalainen insinööri ratkaisee jonkin teknisen ongelman, niin sehän muuten toimii.

Ainoa nurja puoli viherkatoissa on se, että ne vuotavat aluksi fosforia. Se tosin loppuu muutamassa vuodessa, kun kasvisto kehittyy. Se onkin kattoviljelyn riski: niitä pitää lannoittaa, joten ne voivat rehevöittää vesistöjä. Muutoin viljelmienkin edut ovat kyllä verrattomat.

Paitsi viherkattoja, voidaan rakentaa myös viherseiniä. Kuulemma Hollolan Prismaan on tulossa viherseinä. Kyllä, Hollolan Prismaan. Eikä Helsingissä tietoakaan viherseinistä. Sanoisin, että nyt täyttyi pohjanoteerauksen kriteerit.

Tämä kuva ei ole Hollolasta. Eikä Helsingistä.
Nämä ovat vaan niin ylivertaisen hyviä. Vieressä istunut kaupungiekologian tutkija kuiskasikin korvaan, että harvoin tulee vastaan näin oivaa hanketta: ekologisesti katot on mahtavia, ja jos tieteelliset argumentit loppuu kesken, voi näyttää loputtomasti toinen toistaan hienompia kuvia.

11 kommenttia:

  1. Kalasatamaan on kaavoitettu yhteen HITAS-taloon viherkatto. Se oli se josta ei saatu kunnollisia tarjouksia. En osaa sanoa liittyykö viherkaton kustannukset tähän mitenkään.

    VastaaPoista
  2. Aijaa, hyvä. Olihan sinne Jätkäsaaren HOAS-taloonkin kai pitänyt tulla. Mutku pitäs tulla ryminällä...

    VastaaPoista
  3. Ongelma muuten vähän onkin siinä, ettei grynderi pääse nauttimaan niistä viherkaton hedelmistä, ainakaan Hitaksissa (tai ainakaan Helsingissä, missä on totuttu aika isoihin katteisiin), kyllähän ne aluksi rahaa vaatii. Tarttittais jotain kannusteita, esmes jossain Saksassa kuulemma grynderi saa isomman rakennusoikeuden, mikäli rakentaa taloon viherkaton.

    VastaaPoista
  4. Joo, ja samantien umpikortteleiden sisään enemmän luonnonvihreää, vähemmän asfaltinmustaa.

    Eikös grynderit saada tekemään viherkattoja ihan vaan sillä että asemakaavan laativa kaupunki käskee?

    VastaaPoista
  5. Samoilla linjoilla, pihat pitäis kyllä saada vihreiksi ja sassiin. Noi umpikortteleiden pihat olinkin melko lailla unohtanu.

    (Sitä en tiiä, kuinka saavutettavia ne on, löytääkö esmes jotkut mehiläiset sinne kuinka helposti [mähän rupesin heti rakentamaan niistä luonnontilasta ekosysteemiä]. Viherkattoihin tottuneena löytäis kyllä varmasti helpommin. Vaan väliäkö tuolla, mikä tahansa olis parannus nykytilanteeseen.)

    Voishan noita käskeäkin, esmes just siellä Baselissa on käskettykin. Varmaan se järjestely jotakuta paikallista grynderiä kismittää, ehkä jopa hiukkasen äkämystyttää, mutta se on sit voivoi ja kyynel.

    VastaaPoista
  6. Lisätietoa niistä Hollolan kuntakeskukseen tulevista viherseinistä (ja ilmeisesti myös viherkatoista) löytyy täältä: http://www.hollola.fi/ymparisto/kaavoitus/Liikekorttelit/liikekeskustaframe.htm -> Yleisötilaisuus 30.11.2011 -> Suunnitelmat (pdf)

    Matalia viherseiniä on kyllä ripoteltu sinne tänne, mutta viherkatot näyttää havainnekuvissa varsin valkoisilta, liekkö sitten suunniteltu täytettäväksi valkovuokoilla. Ja slaidissa 18 näkyvä köynnös on kituuttanut tuolla paikalla niin kauan kuin muistan, pohjoisseinä on aika kehno kasvupaikka.

    VastaaPoista
  7. Kiitos Ilkka!

    "liekkö sitten suunniteltu täytettäväksi valkovuokoilla" hmm, tai lutukoilla. Ne meinaan kasvaa ihan missä tahansa.

    VastaaPoista
  8. Tässä ohimennen vilkaisin erästä tuoretta asemakaavaehdotusta, ja sieltä löytyikin vaatimus rakentaa viherkattoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä! Erinomaista, tätä lisää! Tosin voeshan tuota laittaa korkeampiinkin tönöihin kuin 1-kerroksisiin autotalleihin yms, mutta menköön vielä totuttelun piikkiin.

      Poista
    2. Ja nyt viherkatot ovat tuoreimmalla Yleisten töiden lautakunnan esityslistalla. Ihan hyvältä näyttää.

      Poista
    3. Joo huomasin. Niin näyttää. Tosin en vielä pelkää ruikutusmahdollisuuksieni puolesta; seuraavaksi ruvetaan vinkumaan siitä, että viherkattojen lajistoa pitäisi ruveta pitämään hallinnassa :)

      Toi kattoviljely tosin on kyllä tosi kova juttu myös.

      Poista