maanantai 15. syyskuuta 2014

Uudella yleiskaavalla alkaisi olla jo kiire

Paineita Helsingin kaavoitusmäärien kasvattamiselle on; nyt kaavoja pitäisi saada ulos jo 6 500 13 000 ihmiselle joka vuosi. Voimassa oleva yleiskaava on laittanut paukut pitkälti satamalta vapautuneille alueille ja Östersundomiin. Koska Östikseen lähdettiin tietoisesti hakkaamaan päätä Natura-mäntyyn, on se nyt jäissä vielä monta vuotta valituksineen. Rakennettujen alueiden mielekäs täydennysrakentaminen taas on ilmeisesti tulkittu nykyisen yleiskaavan valossa vaikeaksi. Tämä johtaa vartiosaarten ja kivinokkien kaltaisiin paniikkiratkaisuihin.

Uusi yleiskaava lupailee lähtökohdiltaan hyvää: reipasta täydennysrakentamista ja kaupunkibulevardeja. Siksi sitä ei kannata kaataa yksityiskohtiin. Luontopuolelta se tarkoittaa nyt ainakin:

Oikeasti riittävät selvitykset ja vaikutusten arvioinnit. On ihan pelleilyä teettää sellaisia selvityksiä, jotka eivät anna yksiselitteisiä vastauksia. Kaavastahan valitetaan joka tapauksessa, joten vaikutusten arviointivaiheessa kannattaa kaikki tulevat huolet ja argumentit pureskella auki ja varautua niihin.

Esimerkki: Östiksen kaavan Natura-arvioinnissa ei ole edes vaivaannuttu tarkastelemaan muiden hankkeiden yhteisvaikutusten merkittävyyksiä. No, tuo selvityshän kaatoi koko kaavan, mutta kun uudistunut kaava tulee, täytyy sen Natura-arvioinnissa käsitellä huolellisesti kaikki suojeluarvioihin mahdollisesti vaikuttavat tekijät. Muuten kaava laitetaan valitusten jälkeen jäihin siksi aikaa, että uusi, huolellinen arviointi valmistuu. Aivan turhaan.

Esimerkki 2: Viikinrannan Natura-alueeseen kiinni tuleva kaavamuutos olisi ihan perustellusti vaatinut natura-arvioinnin. Itse en yhtään usko, että ko. kaava olisi suojeluarvoja vaarantanut, mutta valituskierroksella vaatimus olisi hyvinkin voinu mennä läpi. Siksi kaikkinainen epävarmuus kannattaa sulkea pois heti kättelyssä. Muistetaan tämä nyt ainakin, kun Viikinrantaa lähdetään kunnolla gryndaamaan.

Eli teetetään ne selvitykset kunnolla ja perusteellisesti, eikä toivota, että päästään "livahtamaan" jotenkin huomaamatta.

Unohdetaan ne Pornaistenniemet sun muut itsestäänselvyydet. Luonnonsuojeluohjelman alueet, maakunnallisesti arvokkaat lintualueet, erityisesti suojeltavien lajien esiintymisalueet jne. kannattaa jättää ihan suosiolla väliin. Ellei tarkoitus ole alunalkaenkin bluffata ja kiinnittää huomiota pois jostain muualta. Kuten Keskuspuistosta.

Älkää edes vaivautuko. Kuva: ksv.

Yleiskaava jonon kärkeen oikeusasteissa. Kaavavalituksissa menee se kolme vuotta: HO:ssa vuosi ja KHO:ssa kaksi. Kaikkinainen valitusoikeuden rajoittaminen, mitä on väläytelty keinoksi nopeuttaa asuntotuotantoa, on hälyttävää kansalaisyhteiskunnan rajoittamista. Byrokratian rattaissa fakkiintuneet ideat eivät aina tuota parhaita ratkaisuja, ja huonoja ratkaisuja täytyy voida yrittää estää. Ongelma ei siis todellakaan ole kansalaisten valitusoikeus vaan oikeuskäsittelyn hitaus. Se on ratkaistavissa, esim. Soininvaara on tätä joskus mietiskellyt.

Mutta koska Helsingin käsissä on pitkälti koko valtakunnan keskipitkän aikavälin tulevaisuus, ja yleiskaavasta valitetaan takuuvarmasti, olisi hyvä, jos HO ja KHO voisivat käsitellä yleiskaavan mahdollisimman nopeasti. Luonnollisesti yleiskaavan käsittely vaatii tuomareilta yhtä perusteellista paneutumista kuin mikä tahansa kaavavalitus. Olisi kuitenkin hyvä, jos asiaa voitaisi ruveta käsittelemään heti, kun kaavasta on valitettu eikä vasta sitten, "kun sen vuoro on". En tiedä, miten oikeusprosessi tarkalleen oikeusasteissa menee, enkä sitä voiko tällaista ehdottaakaan, mutta toivoisin näin käyvän. Pää-, valtiovarain- ja asuntoministeri voisivat ihan hyvin vihjata tuomarikunnalle jotain tämänpuoleista kaikessa hiljaisuudessa.

¤¤¤

Ja sitä uutta yleiskaavavarantoa odotellessa: tehdään ne satama- ja muut käsillä olevat alueet nyt hyvin eikä huonosti.

4 kommenttia:

  1. Niin ikävä kuin Vartiosaaren osayleiskaavaprosessi onkin, mistään paniikkiratkaisusta ei voi puhua, sillä se on osa laajempaa kuviota, jota on valmisteltu taustalla jo vuosia. Ikävin puoli on, että asukkaille ja suurimmalle osalle päättäjistä kokonaisuus ei hahmotu, koska kaavat tarjoillaan palasina.

    Vaikka siis Vartiosaaren osalta kyse on osayleiskaavoituksesta, ei saari ole irrallinen, vaan osa kokonaissuunnitelmaa, johon kuuluu Laajasalosta alkava, Vartiosaaren ja Ramsinniemen kautta läpi koko Meri-Rastilan rantametsän ulottuva "merellisten" asuinalueiden ketju. Juuri tämän taustalla valmistellun (yleiskaavavisioaineistostakin hahmottuvan) kokonaisuuden takia esim. Meri-Rastilan vaihtoehtokaavalla ei annettu todellista mahdollisuutta, koska osayleiskaavaa tarvittiin asuinalueketjun toiseksi päätepisteeksi. Niille poliitikoille, jotka äänestivät osayleiskaavan puolesta sillä perusteella, että 85 % metsästä säilyisi, jäi hyödyllisen idiootin rooli, koska suunnitelma loppumetsänkin kaavoittamisesta oli jo olemassa.

    Vartiosaari (tai mikään muukaan alue) ei todellakaan ole suunnittelijoille erillinen palanen. Viime viikolla kuulin, että KSV lopettaa Vuosaari-projektin, mutta Vartiosaari-projekti laajenee Vuosaaren puolelle Ramsinniemeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siis kyllähän suunnittelijoilla on omat näkemyksensä vaikka kuinka pitkälle - juuri nuo koneiston fakkiintuneet ideat. Lähinnä tarkoitin, että juuri nuo hyödylliset idiootit (jotka voivat hyvinkin ratkaista äänestyksissä) on helpompi taivutella vartiosaarten yms. taakse, kun se asuntopula kuitenkin on käsillä ja kaavavaranto loppumassa.

      "Viime viikolla kuulin, että KSV lopettaa Vuosaari-projektin, mutta Vartiosaari-projekti laajenee Vuosaaren puolelle Ramsinniemeen."
      No tää on jo huolestuttavaa. Se Ramsinniemi kuitenkin on se oleellisin osa.

      Poista
  2. Kaavoja pitäisi saada ulos 6500 asuntoa vuodessa eli noin 13000 asukkaalle. Tää kannattaa varmaan käydä korjaamassa tuonne leipätekstiin.

    VastaaPoista