sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Hyvä, ksv!

Kaupunkisuunnittelulautakunnassa on ensi tiistaina käsittelyssä Koivusaaren merellinen lähiö. En ole koskaan ajatellut siitä kummempaa kuin mitä se on: merellinen lähiö.

Vaan nytpä ajattelen aivan toisin! En tiedä, mikä ihme virastoon on mennyt ja kuka sitä on painostanut, mutta luontoselvitykset olivat nyt sitä luokkaa, että yleinen ekologianillittäjäkin joutui hiljenemään. Valmisteluaineistoissa on esimerkilliset selvitykset vesikasvillisuudesta, maakasvillisuudesta, ja esim. lepakoista ja meren pohjaeliöistä. Juuri näin! Hassua tämä on sikäli, ettei Koivusaari edes ole mikään luontoaarre, jonka uskoisi vaativat tuon tasoiset selvitykset. Mutta nyt ne on kuitenkin tehty. Ja hyvä niin.

Mutta sitten se varsinainen pommi: Koivusaareen meinataan perustaa ruovikoita ja rantakivikoita! Tässä linkki suunnitelmiin. Koivusaaren itäpuolelle tehdään ruovikko, johon linnut voivat mennä elelemään ja jonka rajassa vesisiipat voivat saalistaa. Luonnollisesti tehdään myös avoimia allikoita ja lintutorni. Ruovikot myös puhdistavat rantavesiä.

Ruovikko. Kuva otettu ehdottoman luvatta suunnitelman rapparista.
Saaren lounaisnurkkaan, aaltojen piestäväksi perustetaan rantakivikko, jossa toivon mukaan kasvaa rakkolevää ja sen suojissa vesiötököitä ja pikkukaloja. Ihmiset voivat lökötellä isommilla luodoilla, joilla myös voisi kasvaa rantaniittyjen kasveja. Siellä on mukava pikkupilttien kahlailla ja vähän isompien snorklailla. Lisäksi Koivusaaren luoteispuolelle, Porstan lintuluodon kupeeseen tehdään vähän maantäyttöjä ja levähdyskiviä merilinnuille.

Luotojen jono, laguuni ja rantakivikko. Taaskaan mitään lupia ole kyselty.
Olen aivan tosi innoissani! Näin, suhteellisen pienellä vaivalla korvataan maantäyttöjen aiheuttamia elinympäristöjen menetyksiä, ja parhaimmillaan luodaan vielä paremmin toimivia habitaatteja. Koivusaareen pitää kuitenkin tehdä pieniä virkistysalueita, joten miksei samalla vaivalla tehtäisi tällaisia alueen omalaatuisuutta korostavia meripuistoja? Ja ennen kaikkea, luonnollisesti, ihan isänmaamme lajistoon ja luonnon muovautumiskykyyn luottaen. Ei tämä ole vaikeaa: kyse on siitä, että kipataan mereen kiviä.

Tämäkin on sitä, mitä olen peräänkuuluttanut: uusien elinympäristöjen tekemistä kaupunkiympäristöön. Tälläkin suunnitelmalla luodaan paljon elämää ja vipinää Lehtisaarenselälle. Miksi näin ei voisi tehdä? Ei esim. tuo ruovikko mikään Vanhakaupunki tule olemaan, mutta varmasti osaltaan parantaa Helsingin tämän kolkan ekologista tilaa ja täydentää sen lajistokokonaisuutta. Nämä keinotekoiset luontokohteet eivät korvaa luonnonsuojelualueita tai olemassaolevia elinympäristöjä, en minä sitä tarkoita, mutta kyllä niiden kanssa on suunnattomasti parempi kuin ilman. Kunnolla tehdyssä kaupungissa kaupungin ja "luonnon" rajaa on hämärretty juuri tällaisilla tavoilla.

Ihan kuin Helsingissä olisi havaittavissa kehitystä. Jos tämä nyt tästä yleistyy, niin munhan pitääkin ruveta isona tekemään jotain ihan oikeaa työtä.

3 kommenttia:

 1. Tämä hyvä. Toisaalta Koivusaaren suunnitelmaan kuuluu sellainen asuinalueen halkaiseva, valtavasti tilaa vievä 40 miltsin motariliittymä mutkittelevine polkupyöräreitteineen metroaseman viereen, samalla kun toisaalla selvitetään Länsiväylän kaduksi muuttamista (mikä olisi monella tavalla toivottavaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei sitä kehitystä kaikkialla näy. Onneksi noi ruovikot ei oo sidottuja siihen liittymään. Tai kaipa autopuolue saa nekin jotenkin taiottua yhteen.

   Poista
 2. No mutta jotain hyvää sentäään.

  VastaaPoista