perjantai 15. kesäkuuta 2012

Kalasataman ruderaatti

Kyläsaaressa, siis Kalasataman rakentuvan kaupunginosan pohjoisreunalla on oikein edustava ruderaatti. Myös joutomaana tunnettu ruderaatti tarkoittaa hyvin karua ja paahteista biotooppia, joka on syntynyt ikään kuin ihmistoiminnan sivutuotteena, kuten isojen teiden varsille tai ratapihoille. Ruderaateilla on "hyödyttömästä" olemuksestaan huolimatta kuitenkin hyvin monipuolinen ja omintakeinen lajisto. Kasvisto koostuu lähinnä yksivuotisista rikkakasveista, jotka satsaavat siementuotantoon. Mikä sitten tarkoittaa ruokaa tietynlaisille linnuille (kuten yhdelle Suomen ehdottomasti söpöimmälle lajille, tiklille). Kasvien joukossa on "talventörröttäjiä", joiden lumipeitteen yläpuolella killuvat siemenet ovat myös linnuille tärkeää talviravintoa. Myös hyönteislajisto on runsas, Kyläsaaressa on ainakin maakiitäjäisiä ja kukkakärpäsiä (niitäkin on sitten vaikka kuinka montaa erilaista). Karu ympäristö mahdollistaa monimuotoisen lajiston, sillä siellä nopeasti kasvavat kasvit eivät peitä muuta kasvistoa alleen. Ruderaateilla on siis "tilaa", koska yksikään laji ei voi kasvaa niin reheväksi kuin haluaisi. Siksipä ruderaattien uhka onkin rehevöityminen ja kulutuksen häviäminen, mikä johtaa umpeenkasvamiseen.


Näytä Ruderaatti suuremmalla kartalla

Ja mä siis haluaisin suojella sen Kyläsaaren ruderaatin. En tarkoita, että alueesta tehdään luonnonsuojelualue, jossa ei saa liikkua, vaan sitä että se säilytetään nykyisenlaisena ja mahdollisesti joskus kipataan uutta hiekkaa kasvien päälle (vai miten noita nyt ikinä hoidetaankaan). Itse alue näkyy olevan Kalasataman kaavassa turvattu viheralueeksi. Vaarana on kuitenkin, että tämä Kyläsaaren rantapuisto mikälie tehdään sellaiseksi tylsäksi nurmikentäksi, pohjoispuolisen Arabian rantapuiston tapaan. Kaupunkisuunnitteluviraston havainnekuva ei ainakaan anna syytä toivoon.

Kalasatama pohjoisesta (Ville Riikonen, Voima Graphics)

Eihän toi ole millään lailla lopullinen suunnitelma, mutta kertoo arkkitehdin näkemyksen. Siinä ei joutomaa paljoa paina.

Ruderaatit ovat kyllä kieltämättä aika epäseksikäs kohde ajaa. Eivät nuo tarjonne kummempia ekosysteemipalveluja, kuten metsät, eivätkä ne tarjoa samanlaista klassista silmäniloa kuin kesäiset kukkakedot. Tämä olisi nyt sitä luonnon monimuotoisuuden arvostamista ja turvaamista. Alue on kuitenkin osa Vanhakaupunginlahden lintumekkaa, sopivasti lintuturisteja houkuttamassa, kuten Tringa (vai Birdlife) joskus näkemässäni vetoomuksessa perustellusti sanoi. Ja mistäpä sitä toisaalta tietää, kuinka suuressa roolissa ruderaatit ovat laajemman (ekologisen) maiseman toiminnassa.

Ja kyllä itse ainakin pidän ruderaatteja oikein nätteinä. Silmä lepää sellaisessa avoimessa ja selkeässä Mad Max -maisemassa. Voisikohan siitä saada arkkitehtejakin kiinnostavaa? Maailman isoin japanilainen puutarha? Sitä voisi kokeilla siinä Kumpulanpuron pohjoispuolisessa puistossa, joka nyt on pelkkä ylilaaja nurmiaavikko.

Pitikö nyt tollanen tehdä?

2 kommenttia:

  1. Moi! Oon itse ympäristöbiologi ja törmäsin tähän blogi-merkintääsi kun yritin etsiä graduani varten suomenkielistä lähdettä ruderaatti-sanalle. Oletko käyttänyt tässä merkinnässäsi jotain virallista lähdettä, jota voisit vinkata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mors! En mä kyllä mitään lähdettä käyttänyt, ihan perus ekologista sivistystäni vaan. Ei ollut Tirrin ym. Biologian sanakirjassakaan, mitä ihmettelen.

      Grimen kasvistrategiateoriassahan puhutaan ruderaalilajeista (R), löytyiskö sillä nimellä jotain sopivaa? "Ruderaatti on pääosin ruderaalilajeista koostuva biotooppi (ks. Grime XXXX)" tjsp?

      Poista