perjantai 15. kesäkuuta 2012

Eteläsatama

Eteläsatama on terminaalien takia ryöppänen ja ikävän näköinen, ja lisäksi yleisöltä suljettu. Jotain tarttis tehdä, ja tehtiinkin: alueesta järjestettiin tavattoman hieno ja kansainvälinen suunnittelukilpailu. Jonka osallistujatyöt olivat niin perseestä, ettei yhtäkään kehdannut julistaa voittajaksi.

Hyvä ettei julistettu, koska toteutuskelpoisissakin vaihtoehdoissa ne uudisrakennukset olivat niin kovin tylsiä. Epämääräisiä laatikoita vailla muotoa. Mitäänsanomattomia tai ällöjä materiaaleja.

Nillitys sikseen, tässä oma ehdotukseni:

Eteläsataman alue on paitsi historiallisesti ihan ykköstärkeitä paikkoja, myös täynnä itsessäänkin upeita ja kauniita rakennuksia, ajalta jolloin arkkitehdit ymmärsivät estetiikasta jotain ja tiesivät miltä talon pitää näyttää. Jatkakaamme samoilla linjoilla.

1. Katajanokan terminaali ja Olympiaterminaali tulee siirtää Katajanokan kärkeen ehdotus Full accessin mukaisesti. Näin saadaan tilaa luoda kaunista kaupunkia, toisaalta laivamatkustajat saadaan liikutettua kätevästi yhdestä paikasta 4- ja 2-ratikoilla.

2. Terminaaleilta vapautuneille alueille Katajanokan ja Tähtitorninmäen rantaan rakennetaan rivi talonnäköisiä taloja esim. Tukholman Munkbroledenin tyyliin. Talot niin kiinni toisiinsa kuin pelastusmääräykset antavat myöten, jotta luodaan kiehtovaa ja intiimiä jalankulkuympäristöä. Tehdään tästä Helsingin Gamla stan.


Näytä suurempi kartta

3.???

4. Profit

3 kommenttia:

 1. No, sen Kirjava Satama -kilpailun ongelma oli mm. se että siinä oli speksattu Guggis siihen mihin se ei siis todellakaan tule. Eli ei voi odottaa kermakakkua jos antaa vaan spelttiä tarpeiksi.

  VastaaPoista
 2. Mutta noi niko muuten - todellakin just noin.

  VastaaPoista
 3. No kyllä imho Guggiksenkin voisi rakentaa nätisti. Vastustin sitä muuten aikanaan salaa ennen kaikkea siksi, että siitä olisi kuitenkin tullut jokin aikamme suuri wau- ja ooh-arkkitehtuurin helmi, eli täysin paikalleen sopimatonta skeidaa.

  Tässähän en ota kantaa, mitä niihin taloihin laitetaan, ainoastaan siihen, miltä ne näyttää. Kaipa tuonne museokin mahtuisi.

  VastaaPoista